Всичко за вашите домашни любимци.....

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(104)
Какво ново
Паразити по домашните любимци/БОЛЕСТИ
Обяви
Галерия на породите
Добави сайт
Добави обява
За контакти с нас


ФОТО ГАЛЕРИЯ БЕБЕТА von "ALEXANDER" Видео Пансион за Вашия любимец Обучение на Вашия домашен любимец Полезни сайтове

Паразити по домашните любимци/БОЛЕСТИ / Бълхи

Бълхи
21.08.07 23:19

Автор:bgdogsbase
Бълхите могат да приченят алергични дерматити или да пренесат ендопаразити(Dipilidium caninum/Дипилидиоза – вид тения).Те са извънредно опасни болести не само поради острите синтоми с който протиат(температура,анорексия,физическо истощение)но и заради сериозните последствия,като парализа и други симптоми на ЦНС(централна нервна система).
Вземи в gLOG
Женската бълха след оплождането снася за 2-3 месеца 400-450 яйца /на ден по 4-12 яйца/.
Яйцата са дребни /0,5 мм на дължина и пръсна ти поединично. Те най-често попадат между цепнатините на пода. От тях се излюпват личинки, които имат червеовидно удължено и членесто тяло. Броят на телесните им сегменти отговаря на този на възрастната бълха. Те се хранят със съдържащите кръв изпражнения на възрастните бълхи и с други органични отпадъци. След трикратно линеене личинките преминават в стадий на неподвижна какавида.

Какавидите не се хранят и чрез вътрешно преобразуване се превръщат в завършена форма. Продължителността на тези процеси се колебае в широки граници в зависимост от температурата: ембрионалното развитие се извършва за 2 до 12 дни, личинковото - за 5-6 до 200 дни, на какавидата - 6-7 до 240 дни. Възрастната бълха живее 3-4 месеца, а понякога - и до година и половина.

Болестотворното значение на бълхата се проявява в няколко направления.

Първо-като паразит тя смуче кръв и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата.

Второ- тя е преносител и разпространител на чумния бактерий. В това се състои нейната най-опасна роля. Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове. Заедно с кръвта бълхите поглъщат и чумни бактерии. Последните могат да се задържът и размножават в храносмилателния канал на бълхата повече от една година. Когато такава бълха попадне върху кучето, тя с изпражненията си разнася чумните бактерии .

Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник /човек или животно/ най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити, когато устният им апарат е замърсен с бактериалния причинител. Освен чумния бактерий бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на подовете, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. За тяхното унищожаване се използуват успешно различни инсектициди като кайшки против бълхи,пудри.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1385