Всичко за вашите домашни любимци.....

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(104)
Какво ново
Паразити по домашните любимци/БОЛЕСТИ
Обяви
Галерия на породите
Добави сайт
Добави обява
За контакти с нас


ФОТО ГАЛЕРИЯ БЕБЕТА von "ALEXANDER" Видео Пансион за Вашия любимец Обучение на Вашия домашен любимец Полезни сайтове

Паразити по домашните любимци/БОЛЕСТИ
Вземи в gLOG
Бълхи
21.08.07 23:19
Бълхите могат да приченят алергични дерматити или да пренесат ендопаразити(Dipilidium caninum/Дипилидиоза – вид тения).Те са извънредно опасни болести не само поради острите синтоми с който протиат(температура,анорексия,физическо истощение)но и заради сериозните последствия,като парализа и други симптоми на ЦНС(централна нервна система).

Вземи в gLOG
Кърлежи
21.08.07 23:05
Кърлежите са преносители на различни болести и са сериозна заплаха за всяко куче.Периода Април-Октомври кърлежите инвазират.Тяхното обежище-околната среда (паркове,треви).Те са с дължина 2-10 mm.Веднъж попаднали върху жертвата си(хира и животни) се прикрепят с помоща на малките си крачета търсейки добре кръвоснабдено място където да останат смучейки големи количества кръв.Кърлежите са преносители на бактерии и вируски с тежки последици.(Лаймска болест/Вирусен енцефалит).

Вземи в gLOG
Бабезиоза – причинителят е едноклетъчен паразит (протозой)
21.08.07 23:32
размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Много от инфектираните кучета са без симптоми на заболяване, но разпространяват инфекцията т.е. заразяват кърлежите, които смучат кръв от тях. Клиничните признаци при болните са повишена температура, жълтеница, слабост, анемични (бледи) лигавици, увеличен далак. При хроничните инфекции може да има и увеличени лимфни възли. Точната диагноза се поставя след кръвно изследване, което показва изменение в броя на формата на еритроцитите, наличието на самите паразити в еритроцитите, намален брой тромбоцити. Ако кръвните изменения не са твърде тежки, лечението обикновено е успешно. Някои видове Banesia не могат да бъдат унищожени напълно и са възможни рецидиви, особено при понижени функции на имунната система на кучето.

Вземи в gLOG
Ерлихиоза
21.08.07 23:38
Ерлихиоза – причинителят е бактерията Erlichia canis, пренасяна само от един вид кърлежи – Rhipicephalus sanquineus. Заболяването се проявява 8-10 дни след заразяването, като признаците обикновени са леки, неспецифични и отшумяват бързо. Това са повишена температура, намален апетит, понякога увеличени лимфни възли, секрет от очите и носа. Признаците на острата форма отшумяват за 1-2 седмици дори и без лечение. Животните остават носители. Без лечение острата форма преминава в хронична, която създава много по-тежки проблеми. Признаците са слабост, загуба на тегло, намален апетит, често има точковидни кръвоизливи по лигавиците и кожата, а също и във вътрешните органи. Когато са засегнати и вътрешни органи, има и множество други признаци. Промените в кръвната картина са тежка анемия, силно намаляване на броя на тромбоцитите и други. Смъртността в случаите, когато има кръвоизливи по кожата и лигавиците, е по-голяма. Като цяло лечението на хроничната форма е по-трудно и невинаги успешно.

Вземи в gLOG
Лаймска болест
21.08.07 23:38
Лаймска болест – причинителят е бактерията Borrelia burgdoferi. Преносители са различни видове кърлежи. Клиничните признаци при кучето са куцота, повишена температура, липса на апетит, летаргия, увеличени лимфни възли, понякога подути, болезнени стави. По-редки форми на заболяването са бъбречната форма, сърдечната и неврологичната форма – те най-често са смъртоносни. Диагнозата се поставя на базата на клиничните данни и пълното кръвно изследване. За борба с лаймската болест има разработена ваксина, но за съжаление тя все още е недостъпна в България.

Вземи в gLOG
Дирофилариоза /Dirofilaria immitis
21.08.07 23:40
Дирофилариоза – това заболяване все още се смята за екзотично за България, но в последните 3 години има доказани над 20 случая само в нашата клиника. Заболели кучета има не само в гр.Пловдив, но и в околностите, също така в Асеновград и Пазарджик. Причинителят е паразит, кръгъл червей. Преносители са комарите. Когато смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и ларви на паразита. После, смучейки кръв от друго животно, комарът впръсква част от стомашното си съдържание и така “инжектира” ларвите. След дълъг инкубационен период от 145-180 дни (около 6 месеца) в кръвоносната система на кучето има вече възрастни паразити. Възрастните червеи живеят в белодробнитет артерии и в сърцето. Колкото повече са те на брой, толкова по-тежки са признаците на заболяването. Много кучета са без симптоми (такива с малък брой ларви), но кръвта им е заразена с ларви, които могат да се пренасят чрез комарите върху други кучета. При болните кучета признаците са на сърдечно заболяване и/или белодробно заболяване – задух, кашлица, лесно изморяване, отпадналост, загуба на тегло, отоци, аритмии, сърдечни шумове и др. Често в тежките случаи се получава анемия. Точната диагноза се поставя чрез кръвно изследване – директно и по метода на Knott.С тези изследвания се откриват 60 до 80 % от заразените животни. С по-висока (до 100%) чувствителност са имунологичните методи (ELISA), но те все още не са достъпни в България Лечението на това заболяване е трудно, смъртността е висока – правопропорционална на броя и местоположението на паразитите. Лекарствата за лечението засега не се внасят в България. Основният начин да се справим със заболяването е профилактиката. Младите ларви се унищожават лесно, без проблеми за кучето. Единственият препарат на таблетки, който може да се използва е Празимек Д. Трябва да се прилага веднъж месечно. Има и инжективни препарати, които също се прилагат веднъж месечно. Котките също заболяват от дирофилариоза – пак чрез ухапване от комар. При тях заболяването се среща много рядко и протича по по-различен начин. Предстои и на нашия пазар да се появят повече медикаменти за ежемесечна профилактика на това коварно заболяване.

 начало 1 . 2 край 

0.0958